Koçluk Nedir?
ICF koçluğu şöyle tanımlar; günümüzün belirsiz ve karmaşık ortamlarında, kişisel ve mesleki potansiyeli maksimize eden, müşteriyi daha fazla düşünmeye teşvik ederek yaratıcı süreçler içine girmesi için ilham veren, müşteri ile koçun işbirliği içinde olduğu bir ilişkidir. Koçlar her müşterinin yaratıcı, becerikli ve bütün olduğuna inanır.
Koçluk insanın yaşamının kendisidir. Çünkü koç, kişinin yaşamında birlikte yürüdüğü bir yol arkadaşı ve bununla birlikte koçluk, yaşamın içinde, kişinin kendi adına, yaşamına, kendine ve gelişimine dışarıdan bir gözle bakabilme sürecidir.
Koçluk temelde değişim yönetimidir. Değişime adapte olmaktır. Bu pencereden, insanların kendilerini çok farklı alanlarda fark etmelerini sağlayan, yürümek istedikleri yolu farkındalıkla seçmelerini, seçtikleri yolda kararlılıkla adım atmalarını destekleyen ve ulaşmak istedikleri yere onları ulaştıran profesyonel bir süreçtir.
Koçluk bir insanı odaklı düşündürebilmektir. Gerçekten odaklanmasını sağlamaktır. Bu yaklaşım karşılıklı iletişim ve bir etkileşimi içerir. Bununla birlikte koçun penceresinden bakıldığında; koç, çok iyi dinleyip oradan hareketle çok güçlü sorular soran ve kişiye alan açarak onu destekleyen kişidir.
Çalıştığım Danışan Profili: 23- 50 yaş arası, üniversite mezunu. Tercihen Yüksek Lisans yapmış.
Amaç: Danışanın gündemine farklı açılardan bakmasını, elinde olan araçları en etkin şekilde kullanmasını ve hayatındaki belirsizlikleri ortadan kaldırmak.
Yöntem: Danışanın gündemine uygun olarak koçluk görüşmesi gerçekleştirilmektedir. Talep edilmesi halinde NLP uygulamaları gerçekleştirilebilir.
Görüşme Sayısı: En az 3, en fazla 12 görüşme şeklindedir.
Çalıştığım Danışan Profili: 35 – 45 yaş arası, üniversite mezunu. Tercihen Yüksek Lisans yapmış.
Amaç: Yönetim hatalarının ve bunların altında yatan unsurların fark edilmesinin sağlanması. Yöneticinin gündemine uygun olarak, iş hayatı, ilişkileri ve hedeflerine ulaşmasının önündeki içsel engellerin ortadan kaldırılması.
Yöntem: Danışanın gündemine uygun olarak koçluk görüşmesi gerçekleştirilecektir. Yönetim açısından problem yaşanan konularda gündem konusu yoğun uygulamalar ile desteklenecektir. Gündem tamamen sonuç odaklı olarak değerlendirilecektir. İstenirse NLP uygulamaları veya Yetkinlik değerlendirme çalışmaları ek olarak gerçekleştirilebilir.
Görüşme Sayısı: En az 3 görüşme şeklindedir.
Çalıştığım Danışan Profili: 25 – 45 yaş arası, üniversite mezunu. Tercihen Yüksek Lisans yapmış.
Amaç: Danışanın hedefine daha hızlı ulaşmasını sağlayacak, araçlar, davranış kalıpları ve düşünce modellerini değerlendirmesini sağlamaktır.
Yöntem: Danışanın gündemine uygun olarak koçluk görüşmesi gerçekleştirilmesi, devam eden görüşmeler mentorluk yaklaşımı ile geçekleştirilecek ve varılmak istenen hedef için danışana uygun olan yöntemler değerlendirilecektir.
Görüşme Sayısı: En az 3 görüşme şeklindedir.
Tedavi
Koçlar, psikologlar gibi geçmiş travma veya olumsuz anılara odaklanmaz. Koçlar, danışanlarının gelecek hedeflerine ve buna ulaşmak için neye ihtiyaç duyduklarına odaklanır.
Danışmanlık
Koçlar, danışanlarının problemlerini bitirecek "çözümleri" vermezler. Koçlar, danışanlarının kendi çözümlerini bulmalarını sağlayacak araç ve süreçleri kullanırlar.